HyperLink

Natjecatelji
Suci

Endurance ili daljinsko jahanje

Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pri tome ne iscrpljujete konja. Daljinsko jahanje kao organizirana aktivnost prvo se razvilo u SAD-u po uzoru na europsku vojnu konjicu (naročito Poljsku i Rusku) i njihov program uzgoja konja kada su kao test sposobnosti konji morali proći 160 km noseći teret od 140 kg u jednom danu. Službeno se smatra da je endurance postao sportska disciplina 1950 godine kada je Wendell Robie jahao iz Nevade u Kaliforniju stazom Pony Expresa i završio je u roku manjem od 24 sata. Daljinsko jahanje u Europi počelo se razvijati od 1960 godine.

U Republici Hrvatskoj prvo službeno natjecanje u daljinskom jahanju održano je 02. 06. 2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara na stazi u dužini od 45 kilometara sa jednim veterinarskim vratima u organizaciji Udruge Bilogora Papuk 1991. Prije toga, 13. svibnja 2006. godine održana je pokazna utakmicu u Barbanu, Istra, u organizaciji KK Hiperion i «Društvo trke na Prstenac» kako bi se stekao praktični uvid što je sve potrebno za ogranizaciju utakmice. Tijekom te iste godine, točnije 28. listopada, organizirana je utakmica Jaska 2006. u dužini 20 km u organizaciji KK Jaska. Na samom kraju godine, 03. prosinca 2006. održana je Božićna utrka u dužini 35 kilometara, sa ciljem u SC Kukavica, a u organizaciji Udruge Bilogora Papuk 1991. Tako je završena prva sezona daljinskog jahanja u Hrvatskoj, sa četiri natjecanja i sa 70-tak licenciranih jahača. Na kraju godine objavljena je u neslužbena lista Croatia cupa u časopisu Konjska snaga, a zanimanje jahača za tu listu dalo je snage i volje za organizacijiom prvog pravog Croatia cupa i Prventstva Hrvatske u slijedecoj, 2007. godini.

Daljinsko jahanje u Hrvatskoj je doživjelo neočekivani «bum», vjerojatno iz razloga što se velik broj vlasnika konja bavi terenskim jahanjem i s zanimanjem su dočekali sport koji je tako sličan njihovoj rekreaciji.

Kako postati natjecatelj u daljinskom jahanju?

Oni koji se žele početi baviti daljinskim jahanjem ubrzo shvaćaju da konj i jahanje po terenima nije dovoljno i nakon početnog entuzijazma počinju se gubiti u šumi propisa i pravilnika. Da bismo Vam olakšali put do licence E ili do utakmice ili do organizacije utakmice moramo objasniti korak po korak što morate znati i učiniti.

1)    Jahač i njegove želje

2)    Što je to HKS, konjički klub i Odbor za daljinsko jahanje

3)    Pravilnik o daljinskom jahanju i drugi akti

4)    Kako položiti ispit za licencu E

5)    Oprema za daljinsko jahanje

6)    Konj za daljinsko jahanje (starost, uvjeti za utakmice)

7)    Utakmice u daljinskom jahanju, Croatia cup i Prvenstvo Hrvatske A, B, C, D

8)    Staza

9)    Ja sam veteran, kako se mogu natjecati?

10)  Ja sam junior, kako se mogu natjecati?

11)  Što je to mentor

12)  Moja prva utakmica

13)  Veterinarska vrata

14)  Moja logistika

15)  Kako se radi kalendar natjecanja

16)  Želim volontirati na utakmici

17)  Želim biti sudac, tehnički delegat

NAPOMENA: Ovdje smo okupili informacije o daljinskom jahanju, odgovori na pitanja koja su nam najčešće postavljali početnici. Naravno da nismo mogli dati sve odgovore, zato morate pažljivo proučiti Pravilnik o daljinskom jahanju, pripadajuće annexe, zatim opće akte HKS-a, kao i ostale pravilnike koji se vežu uz područja koje vas zanima.

Sve fotografije nastale su na natjecanjima u daljinskom jahanju u vremenu 2006. – 2008. godina.

1. JAHAČ I NJEGOVE ŽELJE

Bavite se rekreativnim jahanjem, volite terene i jahanje kroz prirodu. Volite i društvo i zabavu koja iz tog proizlazi, imate svoga konja ili jašete nekog klupskog konja. O daljinskom jahanju ste slušali, čitali, možda i bili prisutni na nekoj utakmici kao promatrač. Poželjeli ste pridružiti se natjecateljima jer se osjećate dovoljno vještim i samouvjerenim. Dakle, došlo je vrijeme da položite licencu E. Imajte na umu da oni koji imaju vlastite konje u ovom sportu su u prednosti.

2. ŠTO JE TO HKS, KONJIČKI KLUB I ODBOR ZA DALJINSKO JAHANJE?

Da biste položili za licencu E ili sudjelovali na utakmicama daljinskog jahanja morate biti član konjičkog kluba koji je opet član Hrvatskog konjičkog saveza (skraćeno HKS). Postoje redovne i pridružene članice, ali ovaj status za natjecatelja nije važan, važno je da je konjički klub čiji ste član podmirio svoje obaveze prema HKS –u.

HKS je nacionalni športski savez s ciljem promicanja konjičkog sporta i to slijedećih disciplina: dresurno jahanje, preponsko jahanje, daljinsko jahanje, vožnja zaprega i military koje su priznate od strane Međunarodne konjičke federacije (FEI) i čiji je HKS član. Galopski i kasački sport imaju svoje saveze.

Odbor za daljinsko jahanje je tijelo HKS-a zaduženo za promicanje i razvoj daljinskog jahanja koje donosi pravilnike i propise vezane uz endurance, a u skladu sa pravilnikom HKS i u skladu sa ostalim odborima HKS-a.

3. PRAVILNIK O DALJINSKOM JAHANJU I DRUGI AKTI

Pravilnik o daljinskom jahanju najvažniji je akt koji morate pročitati i proučiti ukoliko se želite baviti daljinskim jahanjem. Ovim pravilnikom uređeni su odnosi, prava i obaveze u daljnskom jahanju, kao što su i točno opisani protokoli tijekom natjecanja i u veterinarskim vratima. Dobrim poznavanjem pravilnika možete pomoći sebi u boljem razumijevanju natjecanja i možete zaštiti svoja prava. Isto tako dobro je znati Statut HKS-a, zatim Opći pravilnik o organizaciji i provođenju natjecanja na konjičkim turnirima, Pravilnik o ispitama za polaganje natjecateljske licence HKS-a.

4. KAKO POLOŽITI ISPIT ZA LICENCU E?

Redoslijed ispita za natjecateljske licence u  daljinskom jahanju:
1. Teorijski ispit
2. Praktični ispit iz dresurnog jahanja.
3. Praktični ispit iz preponskog jahanja / Praktični ispit iz daljinskog jahanja.

1) Teoretski dio: pismeni ispit od 20 pitanja s gradivom iz udžbenika HKS-a iz općeg dijela, 15 pitanja s gradivom iz dijela udžbenika HKS-a koji govori o dresurnom jahanju te 15 pitanja koji govori o daljinskom jahanju, gradivom iz dijela udžbenika HKS-a

2) Praktični dio: dresurni program E1 bez zapovijedi s najmanjom ocjenom 5,0. Za prolaz polaznik mora uspješno završiti zadani program. Pad jahača ili tri odbijanja poslušnosti konja automatski donose pad na ispitu. Ako polaznik ne dobije prolaznu ocjenu iz praktičnog dijela iz dresure, on ne smije pristupiti ispitu iz praktičnog dijela jahanje na stazi

3) Praktični dio: uspješno jahanje unutar najmanjeg i najvećeg dopuštenog vremena, staza duljine 20 km sa jednim veterinarskim vratima, te uspješnu veterinarsku provjeru konja.

Kada i gdje će biti organiziran ispit organizator je dužan objaviti na web stranici HKS-a.

5. OPREMA ZA DALJINSKO JAHANJE

Konj

Oprema mora biti u dobrom stanju i u potpunosti odgovarati konju, dozvoljene su sve vrste sedala i uzdi, osim western uzdi.

Postoje posebna endurance sedla, ali ona nisu obavezna za utakmice Ako imate western sedlo imajte na umu da su ta sedla originalno dizajnirana da jahač sjedi u njemu dok radi sa stokom, a nisu dizajnirana za udobno jahanje na duge staze, bez obzira što western filmovi prikazivali! Engleska sedla su bolja za endurance, naravno pod tim se misli na all purpose sedlo. Dresurno i preponsko sedlo nisu najbolje rješenje. Bez obzira kakvo sedlo imate, važno je da je vama i konju udobno. Pobrinite se da konja sedlo, a ni uzda nigdje ne nažulja. Konji koji se lupaju moraju imati štitnike – šicere ili bandaže.

Bilo kakav slijed postupaka koji po mišljenju sudačkog vijeća jasno i nesumnjivo predstavlja okrutnost, kažnjava se diskvalifikacijom. To uključuje i pretjerano forsiranje umornog konja.

·         Uporaba biča nije dozvoljena.

·         Nije dozvoljena uporaba western uzdi.

·         Uporaba mamuza nije dozvoljena.

Jahač

Minimalno opterećenje mora iznositi 70 kg. Opterećenje čini težina jahača s osobnom opremom i težina sedla i podsedlice. Za juniore ovaj članak se ne primjenjuje

Obavezno je nositi zaštitnu kacigu po konjičkim standardima.

Odjeća mora biti odgovarajuća i ne smije biti takva da šteti ugledu natjecanja. Obavezno je nošenje sljedeće odjeće i opreme:

·         zaštitnu kacigu,

·         jahaće hlače i visoke čizme ili

·         jahaće hlače u kombinaciji s polučizmama ili sportskim tenisicama – obvezne «čepse»;

·         u posebnim vremenskim uvjetima može se dodati još neki odgovarajući dio odjeće,

·         za osobe mlađe od 16 godina na dan utrke obavezna je upotreba sigurnosnog prsluka,

·         iz sigurnosnih razloga, ako se nosi bilo koja sportska obuća bez pete, moraju se koristiti sigurnosni stremeni ili stremeni s košaricom za prste.

Pulsmetar je dozvoljeno koristiti tijekom utakmice.

6. KONJ ZA DALJINSKO JAHANJE

U ovom sportu nije određena vrsta konja, iskustva pokazuju da se natjecati mogu sve pasmine. Ipak primjereniji su manji, gipki konji, jer veliki konji svoju snagu brže troše na nošenje vlastite težine. Hladnokrvnjaci također mogu nastupiti, ali ne očekujte rezultate od takvog konja, vjerojatnije je da ćete biti zadovoljni ako završe utakmicu. Ono što je važno i čega se natjecatelj mora pridržavati bez obzira na pasminu, to je starost konja a propisana je pravilnikom u daljinskom jahanju:

Minimalna dob konja ovisi o stupnju natjecanja.

·         A – s dužinom staze od 20 - 40 km, konji moraju imati na dan utrke navršenih 48 mjeseci,

·         B – s dužinom staze od 41 – 80 km, moraju imati na dan utrke navršenih 60 mjeseci starosti,

·         C – s dužinom staze od 81 – 120 km, moraju imati na dan utrke navršenih 72 mjeseci starosti,

·         D – s dužinom staze više od 121 km, konji moraju biti na dan utrke stariji od 7 godina.

Konji također moraju imati licencu za natjecanje koju izdaje HKS.

Da bi se konj mogao natjecati na natjecanju višeg ranga, mora prethodno uspješno završiti bar jednu utrku nižeg ranga.

Konji kou u natjecateljskoj sezoni navršavaju 19 i više godina starosti mogu nastupati na konjičkim turnirima samo uz pisano odobrenje Izvršnog odbora HKS-a izdano na temelju pribavljenog mišljenja veterinara kojeg pribavlja vlasnik konja.

7. UTAKMICE U DALJINSKOM JAHANJU, CROATIA CUP, PRVENSTO HRVATSKE

Utakmica u daljinskom jahanju je jednostavno rečeno kada natjecatelj svladava stazu u prirodi od točke A do točke B. Natjecanje se sastoji iz više faza odnosno etapa natjecanja. Obično je utakmica podijeljena na 2 do 6 etapa. Na kraju svake etape mora postojati obvezatan odmor predviđen za veterinarski pregled i kontrolu.

Razlikujemo 4 ranga (stupnja, nivoa) endurance utrka:

·         A – s dužinom staze od 20 - 40 km,

·         B – s dužinom staze od 41 – 80 km,

·         C – s dužinom staze od 81 – 120 km,

·         D – s dužinom staze više od 121 km, ovdje se ubraja i najčešća, međunarodna utrka, jednodnevna utrka sa stazom od 160 km (100 milja).

Croatia cup je zbroj najboljih rezultata (bodovnih plasmana) natjecateljskog para. U Croatia cupu nastupa par: jahač i uvijek isti konj. Natjecateljskom paru zbrajaju se bodovi. Ukoliko jahač promijeni konja bodovi se zbrajaju kao novom paru. Ukoliko je neki natjecateljski par diskvalificiran 3 puta u jednoj sezoni, zabranjuje mu se daljnji nastup. Croatia cup 2009. u sezoni 2009. ima 7 utakmica, a natjecateljskom paru se zbraja 5 najbolje bodovanih plasmana. Utakmice koje se boduju za Croatia cup posebno su označene u kalendaru natjecanja. Pobjednik Croatia cupa rezultat je kontinuiranog rada nekog sportaša.

Postoje utakmice koje se ne boduju za Croatia cup i ove su označene u kalendarau natjecanja. U ovim utakmicama vrijede ista pravila kao za utakmice Croatia cupa ali se ne zbrajaju bodovi.

Prvenstvo Hrvatske je utakmica koja se održava jednom godišnje i tada ima posebno veliku dužinu staze. Vrijede pravila kao i u Croatia cupu, ali se bodovi na ovoj utakmici ne zbrajaju u Croatia cupu. Postati prvak Hrvatske u nekoj disciplini je posebna čast.

Važno je reći da u daljinskom jahanju nastupaju timovi. Tim čine natjecateljski parovi jednog kluba, po jedan logističar uz svaki par i vođa tima. Znači da ukoliko nastupate vi i vaš konj činite natjecateljski par i uz vas je vaš logističar, a kada vas dođe nekoliko natjecateljskih parova s logistikom iz istog kluba, tada činite tim. Svaki tim ima vođu koji je odgovoran za ponašanje članova tima.

8. STAZA

Staza mora imati meku podlogu, a samo 10 % staze smije imati tvrdu podlogu. Tvrda podloga staze su oni djelovi staze gdje je vršeno nasipavanje kamenom, asfaltiranje i sl. na osnovnoj, prirodnoj, specifičnoj podlozi terena gdje staza prolazi. Bankina, odnosno pojas do grabe, putnog jarka, ne smatra se mekanim djelom staze. Obilježavanje staze treba obaviti tako da ni u jednom trenutku nema nedoumice kuda treba jahati. Obilježavanje treba izvršiti pomoću zastavica, znakova, traka, kolčića i bojenjem.

9. JA SAM VETERAN, KAKO SE MOGU NATJECATI?

Kad ste jednom punoljetni ne postoji više ograničenje u starosnoj dobi što se tiče natjecatelja. Uvijek možete položiti za licencu E, naravno ako se osjećate sposobnim za to. Jedino kod konja morate paziti, oni nakon 19 godine moraju imati posebnu dozvolu, ali to smo već opisali pod člankom 6.

10. JA SAM JUNIOR, KAKO SE MOGU NATJECATI?

Natjecati se mogu i jahači od 10 do 16 godina starosti uz uvjet da posjeduju valjanu licencu E, no uz njih u paru uvijek mora jahati mentor -iskusni i stariji od 18 godina jahač koji ima licencu za endurance. Jahači starosti od 16 do 18 godina jašu u juniorskoj konkurenciji bez mentora.

Nakon 3 ili više apsolvirane utakmice jahači koji jašu sa mentorom stječu pravo da na temelju rezultata, putem matičnog konjičkog kluba podnesu pisani zahtjev Odboru za daljinsko jahanje za samostalan nastup na slijedećim utakmicama. Samostalno ne mogu nastupiti juniori mlađi od 14 godina na dan utrke.
To znači slijedece:
od 10 do 16 godina mogu nastupati juniori sa mentorima
od 16 do 18 godina natupaju juniori bez mentora

11. ŠTO JE TO MENTOR?

Jahač – junior i jahač – mentor prijavljuju se zajedno, startaju zajedno, cijelo vrijeme moraju jahati zajedno, a na veterinarskim vratima onaj koji prvi prođe veterinarski pregled mora čekati onog drugog. U slučaju da iz bilo kojeg razloga jahač-mentor mora odustati od nastavka utakmice, dozvoljava se, uz pristanak/odobrenje sudačkog vijeća promjena mentora. Jedan jahač mentor može voditi najviše tri jahača juniora i u tom slučaju svi moraju jahati zajedno.

12. MOJA PRVA UTAKMICA

Svaka utakmica ima propozicije koje su objavljene na web stranici HKS-a (kalendar natjecanja) i to 30 dana prije utakmice. U propozicijama su navedeni uvjeti, do kojeg datuma se morate prijaviti, opisana staza, zatim satnica događanja na dan natjecanja: od kada do kada su prijave, kada je prvi pregled konja, zatim kada je tehnička konferencija, u koliko sati je start, imena sudaca, veterinara i tehničkog delegata. Uvijek pročitajte propozicije, sve će vam biti jasnije, a naročito će vam pomoći prvi puta dok još nemate natjecateljsku rutinu.

13. VETERINARSKA VRATA

Veterinarska vrata su mjesto gdje se vrši zdravstvena kontrola konja.

Prije starta svaki konj prolazi veterinarsku kontrolu gdje mu se mjeri puls, gleda opće stanje konja i upisuje mu se natjecateljski broj na sapi.

Tijekom natjecanja natjecateljski par ulazi u kontrolna veterinarska vrata kojih može biti jedna ili više što ovisi o dužini staze. U kontrolnim vratima natjecatelj u roku od 30 minuta prijavljuje konja za pregled veterinaru s time da vodi računa o pulsu koji može biti 56 za utakmice A i B kategorije, odnosno 64 za C i D kategoriju. Osim pulsa veterinar kontrolira opće stanje konja i provodi  test “cardiac recovery index”. Test se izvodi na način da natjecatelj (može to učiniti i logističar) vodi konja u kasu 80 m (40 m u jednom smjeru te nazad) po za to označenoj stazi. Točno 60 sekundi od početka izvođenja testa veterinar ponovo mjeri puls koju. Porast pulsa za 8 otkucaua u odnosu na prethodno izmjeren puls znak su ozbiljnog problema te to zahtjeva dodatni pregled konja (razlog može biti dehidracija, hipertertermija, premorenost, bolovi…). Kada je konj prošao veterinarsku kontrolu, natjecatelj s njim čeka u prostoru za obavezni odmor do vremena starta. Za zbrajanje rezultata u kontrolnim veterinarskim vratima uzima se vrijeme kada je zatražen veterinarski pregled.

U ciljnim veterinarskim vratima provodi se ista kontrola kao i kontrolnim veterinarskim vratima, osim što natjecateljski par kada prođe veterinarsku kontrolu završava utakmicu (ne odlazi u prostor za odmor). Kada natjecateljski par prođe kontrolu završno vrijeme mu je ono koje je bilo kod ulaza u ciljna veterinarska vrata.

14. MOJA LOGISTIKA

Svaki natjecatelji ima svoju logistiku. Logističar je zadužen za pomoć prilikom natjecanja, dočekuje jahača na veterinarskim vratima, pomaže rasedlati, hladi konja i šeće ga, mjeri puls, zatim pomaže kod sedlanja i pomaže kada natjecatelj napušta veterinarska vrata. Dobar (ili loš) logističar može biti presudan u veterinarskim vratima jer ako je dobro (ili nije dobro) pripremljen sa potrebnim rekvizitima pomaže pri bržem stabiliziranju pulsa kod konja. Tijekom natjecanja dozvoljen je jedan logističar po natjecateljskom paru.

15. KAKO SE RADI KALENDAR NATJECANJA

Na kraju svake sezone Odbor za daljinsko jahanje dostavlja klubovima članovima HKS-a poziv za prijavu organizacije utakmice u daljinskom jahanju za slijedeću godinu (npr. za 2010 godinu poziv klubovima za prijavu natjecanja biti će upućen  krajem 2009. godine) Klubovi dostavljaju datum natjecanja za iduću godinu, dužinu staze i kontakt osobu. Odbor na osnovi prijava sastavlja kalendar natjecanja u daljinskom jahanju koji je dužan dostaviti u HKS tijekom siječnja tekuće godine.

16. ŽELIM VOLONTIRATI NA UTAKMICI

Prijavite se klubu koji organizira utakmicu, putem e-maila ili mobitela, a ove kontakte možete pronaći u propozicijama koje se objavljuju prije utakmice. Objasnite im što znate i ponudite svoju pomoć. Organizacija utakmica zahtjeva veliki broj osoba i pomagača, zato je svaka pomoć dobro došla.

17. ŽELIM BITI SUDAC, TEHNIČKI DELEGAT, GLAVNI STJUART…

Osnovni uvjeti za primanje kandidata:  najmanje 25 godina starosti, da je kandidat sudjelovao u organizaciji konjičkog turnira, da ima najmanje srednju stručnu spremu, da nema 'crnih mrlja' u prošlosti, da posjeduje licencu E, te da ga nominira klub iz kojeg dolazi koji za njega i garantira. Nominacije sa vašim životopisom (ili CV - ime, prezime, godina rođenja, adresa, kontakt telefoni, stručna sprema, gdje ste polagali za licence i na kojim natjecanjima ste nastupali) dostavlja klub čiji ste član na e-mail Odbora za suce (ukoliko želite biti sudac) odnosno ukoliko želite biti tehnički delegat ili glavni stjuart na e-mail Odbora za daljinsko jahanje. Napomena: da biste obavljali funkciju tehničkog delegata ili glavnog stjuarta morate biti licencirani sudac za daljinsko jahanje.

Sve fotografije snimljene su na natjecanjima u daljinskom jahanju u Hrvatskoj u vremenu od 2006. do 2008. godine.

U Zagrebu, 10. 03. 2009.

Tekst napisala: Irma Vrbnjak, Udruga Bilogora Papuk 1991.