Dresurna natjecanja




title



Na nacionalnim natjecanjima (CDN) u Hrvatskoj održavaju se utakmice kategorija: E, A, Utakmica za mlade konje L, LM, M i ostale kategorije utakmica: Prix St.-Georg, Intermediare I, Intermediare II, Grand Prix, Grand Prix Special održavaju se na međunarodnim natjecanjima. Utakmice kategorije E i A održavaju se u kratkoj dresurnoj areni (20x40m), utakmice ostalih kategorija u dugoj dresurnoj areni (20x60m).

Utakmice se mogu održavati u obaveznim i slobodnim programima. Obavezni programi sadrže zadane dresurne radnje i figure povezane zadanim vrstama i smjerovima kretanja natjecateljskog para. Slobodni program je izvedba uz glazbu u kojem su radnje i vrste kretanja za svaku kategoriju zadane, ali izbor glazbe i koreografiju svaki jahač određuje sam. Utakmice s ovim programima održavaju se u kategoriji L i svim višim kategorijama i u pravilu se odvijaju nakon održanih utakmica s obaveznim programom.

  • Prix St. Georges – test srednjeg standarda. Ovaj test predstavlja srednju fazu treninga. Uključuje vježbe koje pokazuju poslušnost konja u izvršavanju klasičnog jahanja te pokazuju psihičku i fizičku ravnotežu i spremnost potrebni za harmonično izvršavanje vježbi sa lakoćom i opuštenosti.

  • Intermediare I – test višeg srednjeg standarda. Cilj ovog testa je poticati progresivan napredak konja bez štetog utjacaja na njihov psihički i fizički razvoj, od pravilnog izvođenja Prix St. Georg testa prema zahtjevnijem Intermediare II testu.

  • Intermediare II- test višeg standarda. Cilj ovog testa je pripremiti konja za Grand Prix test.

  • Grand Prix – test najvišeg standarda. Grand Prix je kategorija natjecanja najvišeg nivoa koja ističe savršenu lakoću pokreta koju karakterizira potpuna isključenost otpora i potpun razvoj priklupljnosti te zamaha i potiska.

  • Grand Prix Special – Isti standard i nivo kao i Grand Prix s posebnim naglaskom na prijelaze.