Oprema natjecatelja i konja




title  

Oprema natjecatelja (jahača) u dresurnom jahanju vrlo strogo je propisna prema težini utakmica u kojima natjecatelji i konji sudjeluju. Obavezan je crni, plavi ili natjecateljski sako tamne boje sukladno internacionalnoj HSV skali. U utakmicama kategorije M i više dopušten je i dresurni frak crne, plave ili tamne boje sukladno internacionalnoj SHV skali. Jahaće hlače: bijele ili bjeličaste (off white) boje. Košulja: bijele ili bjeličaste (off white) boje. Plastron/kravata: bijele ili bjeličaste(off white) boje ili u boji sakoa. Rukavice (obavezne): bijele ili bjeličaste (off white) boje ili u boji sakoa. Čizme: crne ili u boji sakoa. Preporuča se polucilindar crne boje ili u boji sakoa/fraka osim za natjecatelje mlađe od 18 godina koji moraju imati zaštitnu kacigu, a mlađi od 16 godina i zaštitni prsluk. U nižim utakmicama dopuštena je uporaba mamuza i dresurnog biča, dok je u višim kategorijama dopuštena uporaba dresurnog biča samo u zagrijavalištu, a mamuze su obavezne i moraju biti glatkih rubova i usmjerene prema dolje. Pripadnici vojnih i policijskih postrojbi nastupaju u službenim uniformama.


Na svečanoj dodjeli nagrada, konj i natjecatelj moraju biti opremljeni i odjeveni kao i tijekom utakmice, samo što je dopuštena uporaba deka za konje i bijelih bandaža ili bijelih štitnika.


Oprema konja mora biti u skladu s propisanim Pravilnikom. Niže kategorije utakmica dopuštavaju korištenje podsedlica bijele, bjeličaste (off white), crne ili tamno plave boje i sportsko sedlo. Više kategorije utakmica dopuštaju podsedlice biti bijele ili bjeličaste (off white) boje, te se preporuča dresurno sedlo, koje je na utakmicama gdje se jašu FEI testovi obavezno. Tipovi uzdi i žvala propisani su Pravilnikom.


Nedopuštena oprema natjecatelja i/ili oprema konja ima za posljedicu isključenje iz natjecanja na dotičnoj utakmici.