Postavljači parkura i staza




title Znanje i iskustvo postavljača parkura i staza je vrlo važan dio svih disciplina, a razvoj do odgovornog, iskusnog i uspješnog postavljača je dug i zahtjevan.

Često je put do uspješnog postavljača parkura i staza trnovit te je potrebno puno entuzijazma, strasti i strpljenja.
Potrebno je mnogo puta asistirati već afirmiranim postavljačima, imati vlastita natjecateljska iskustva i sudjelovati na što većem broju seminara za postavljače parkura.

Mnogo su puta uvjeti teški – vrućina, pljusak, teški materijali, malo vremena za postavljanje; no ovo je samo dio problema s kojima se postavljač mora suočiti. Istovremeno treba biti otvoren za sugestije iskusnijih postavljača, natjecatelja, tehničkih delegata i sudaca.
Usprkos svim teškoćama, postavljanje parkura ili staza može biti vrlo kreativan i stimulativan posao.
Dobar postavljač parkura u preponskom jahanju treba utakmice učiniti uzbudljivima i privlačnim gledateljima, a da se pritom ne zaboravi cilj stvaranje ritmičnih parkura koji će, sukladno težini, omogućiti natjecatelju tehnički ispravno natjecanje.
Postavljač parkura i staza, je učitelj, a ne neprijatelj koji postavlja zamke na terenu.

Kriterije koji kandidat za postavljača Kat. B u preponskom jahanju mora ispuniti, prije dobivanje dozvole samostalnog postavljanja prepona na turnirima su :
  • Minimum starost 18 god.
  • Uspješno višegodišnje natjecanje na preponskim turnirima najmanje visine 1.20m
  • Uspješno položen ispit na tečaju za Postavljače parkura organiziranog od Odbora postavljača parkura pod pokroviteljstvom HKS-a.
  • Ispunjeni uvjeti u „Dnevniku“
  • Asistent na najmanje pet turnira u suradnji sa jednim od postavljača Kat. A na listi HKS-a ili sa jednim od postavljača na listi FEI-a.
  • Uspješno položen praktični ispit na turniru koji odredi Odbor za postavljača parkura i staza i na preporuku Odbora. Ukoliko praktični ispit nije uspješno položen, novi praktični ispit moguć je tek nakon šest mjeseci.
  • Na prvih pet turnira kandidat, može samo raditi pod mentorstvom jednog od Postavljača parkura Kat. A. Nakon odrađenih pet turnira prema ocjeni i preporuci mentora Odboru za Postavljača parkura i staza, Odbor odlučuje o ukidanju potrebnog nadzora mentora.