Svjetsko prvenstvo u daljinskom jahanju 2023.




20. - 26. veljače 2023. Butheeb, UAE


title

Na svjetskom prvenstvu u daljinskom jahanju 2023. u Butheebu ( UAE) na stazi od 160km Hrvatsku će predstavljati dva jahača para: Bojan Lipovac na grlu THOR reprezentativac daljinskog jahanja iz Konjičkog kluba “Magušar” iz Tršća te Barbara Šošić na grlu Siglavy Riziko jahačica Konjičkog kluba "Istra" iz Manjadvorci. Svjetsko prvenstvo u daljinskom jahanju održati će se održati od 20. do 26. veljače u mjestu Butheeb nedaleko glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabija.

Sve skupa, put Abu Dabija kreće tim od šest ljudi iz Hrvatske koji će ponosno braniti boje svoje zemlje. Čeka ih druga klima, visoke temperature - već sada su 22 stupnja danju - veća vlaga i dubok pijesak. Trka na ukupno 160 kilometara sastoji se od šest etapa i to prva na 33 kilometra, druga od 30, treća od 29, četvrta od 28 te zadnje dvije od po 20 kilometara. Valja navesti da je, primjerice, na zadnjem prvenstvu startalo 130 jahača, a utrku završilo njih 40, jer nakon svake etape slijedi pregled veterinara, a veterinari su ovdje iznad sudaca i odlučuju o nastavku utrke ili diskvalifikaciji. Idemo ponosno predstavljati naše hrvatske boje.

Nagrada je to za izuzetan trud hrvatskih jahača ali i neobičan splet okolnosti koji je doveo do toga da hrvatski jahači prvi puta, zajedno s konjima, lete na neko prvenstvo na drugi kontinent. Dovelo je to i do niza (ne)predviđenih teškoća koje će, nadaju se svi, ipak biti riješene i da će naši jahači uspješno sudjelovati u ovom svjetski najprestižnijem konjičkom natjecanju.

Svjetsko prvenstvo trebalo je biti održano lani u Veroni, za što su se prethodno kvalificirala 3 hrvatska jahača para sudjelujući u barem dvije utrke na 120 kilometara i još dvije na 160 kilometara. Na svjetskom prvenstvu prijavljeno je 130 jahača iz ukupno 37 država svijeta i 143 konja.